Vaccinarea, un drept fundamental la sanatate

2016.04.25, Anunț

Conferinta tripartita, organizata de catre Fundatia Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti, impreuna cu Societatea Romana de Microbiologie si Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie, a marcat Saptamana Europeana a Vaccinarii (SEW: 25 aprilie - 1 mai 2016), care are loc anual, sub egida OMS Europa.

Evenimentul, desfasurat in cadrul Proiectului 'Vaccinarea un drept fundamental la sanatate' a adus laolalta medici, parinti, reprezentanti ai institutiilor statului care iau parte la procesul de vaccinare-formatori de opinie in domeniu. Prof. Dr. Catalina Poiana, presedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) a participat la conferinta si a transmis urmatorul mesaj:

"Colegiul Medicilor din Bucuresti este o organizatie profesionala ce apara interesele si prestigiul corpului medical din Capitala. Dar, totodata, ofera societatii garantia unui act medical de calitate. Ca urmare, forul profesional al medicilor este permanent implicat in apararea drepturilor pacientilor si in informarea lor privind problemele sistemului de sanatate din Romania.

Una dintre aceste probleme este reaparitia unor boli epidemice grave, care afecteaza in special copiii. Bolile transmisibile produc suferinta si consuma resurse publice cu care s-ar putea trata boli pentru care nu exista mijloace de prevenire. Ca metoda de prevenire, vaccinarea a inceput sa fie contestata de o parte a publicului. In cei peste 200 de ani de cand a fost descoperit vaccinul anti-variolic s-a acumulat un volum urias de date stiintifice.

Stiinta nu opereaza cu credinte, cu convingeri imuabile, ci evalueaza permanent aceste date. Publicul solicita proceduri, vrea sa eliminam arbitrariul, improvizatia. Fiecare doreste sa aiba acces la cel mai bun tratament disponibil. Forurile profesionale din lumea medicala sprijina aceste solicitari. Insa, procedurile nu pot fi stabilite decat pe baza consensului stiintific la care ajung, la un moment dat, expertii. La randul lor, expertii trebuie sa raspunda tuturor intrebarilor, nelinistilor si preocuparilor publicului, fiindca pacientul este cel care decide in privinta oricarei proceduri medicale. In cazul copiilor, decizia insa revine parintilor. Dar, in aceeasi masura, ei poarta si raspunderea hotararii luate, decizie care trebuie sa fie bazata pe informatii stiintifice, pe dovezi. Noi avem datoria sa furnizam aceste informatii si deschiderea de a discuta orice problema ridicata de pacienti.

Ca parinte si, mai nou, ca bunica, mi-am pus, la randul meu, problema sigurantei vaccinurilor. Am vazut, in spital, intr-o viata petrecuta langa patul bolnavului, care sunt adevaratele riscuri pentru pacient. Si am avut acces la toata informatia stiintifica necesara pentru a lua, cu inima usoara, decizia de a face toate vaccinurile, celor mici din familia mea. Cred ca aceste informatii trebuie impartasite tuturor celor care sunt interesati de problema.

In concluzie, salutam si sprijinim orice forma de dialog intre comunitatea stiintifica si public. Dezbateri cum este cea de astazi sunt necesare. Avem toata deschiderea pentru a raspunde intrebarilor pe care le ridica publicul. Decizia, insa, si raspunderea pentru aceasta decizie, apartin cetateanului si comunitatii din care face parte'.

Prof. dr. Catalina Poiana, presedintele CMMB