Mesaj de solidaritate în interiorul breslei la deschiderea Conferinței CMMB

2016.05.05, Anunț

Prof. Dr. Cătălina Poiana, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB), a transmis următorul mesaj cu ocazia începerii lucrărilor Conferinței:

Dragi colegi,

Deschidem, astăzi, cea de-a patra ediție a Conferinței Colegiului Medicilor din București. Putem spune că organizația noastră, una tânără, practic reînființată în 1997, începe să-și construiască tradițiile. Totodată, Colegiul se schimbă permanent, pentru a ține pasul cu schimbările rapide din societate.

Am pornit, acum șase luni, în această competiție cu noi înșine, pentru a da răspuns la întrebarea pe care o ridicăm cu toții: Ce face Colegiul medicilor pentru medici? Cum reacționează acesta la provocările dintr-o lume tot mai dură, care cere tot mai mult de la corpul medical, dar îl prețuiește tot mai puțin?

De fapt, ce forță are Colegiul? Pot medicii să prezinte societății o altă perspectivă: cea a profesioniștilor din Sănătate?

Știm de la lecțiile de istorie că unirea face puterea. Pe cât de unită este lumea medicală, pe atât de puternică este breasla noastră. Ipoteza pe care o auzim încă din facultate, că atunci când sunt doi medici ai trei păreri, nu trebuie să ne urmărească până la pensie. Cred că putem schimba lucrurile.

Competiția între medici este dură, mai ales în București: ceea ce ar trebui să ducă la o satisfacție mai mare a pacienților. Dacă această competiție este corectă, dacă nu se lansează atacuri sub centură, care scad încrederea în medici, afectându-i, deopotrivă, pe profesioniști și pe pacienți. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, trebuie să intervină Colegiul. Moderarea disputelor din interiorul breslei, apărarea prestigiului corpului medical, reprezentarea în fața autorităților, din punct de vedere profesional-acestea sunt misiunile Colegiului.

Altfel spus, Colegiul trebuie să-i aducă laolaltă, să-i unească și să-i reprezinte în egală măsură pe toți cei 14.000 de membri. Împreună suntem puternici. Nu există, în București, o organizație profesională care să numere 14.000 de membri.

Răspunsurile la întrebările privind organizația noastră vin de la fiecare dintre noi. Executivul CMB are datoria de a le asculta și a le pune în practică. De aceea, construim o platformă de comunicare pe site-ul cmb.ro, la care vor avea acces doar medicii din Capitală. Am lansat consultări online pe temele fierbinți pentru breaslă, pentru a putea transmite autorităților poziția tuturor celor 14.000 de membri.

Am demarat expedierea de mesaje către membrii noștri, prin SMS fie pentru mobilizarea la activitățile Colegiului, fie pentru a-i ajuta cu chestiuni administrative. De exemplu, avertizarea că se apropie expirarea avizului de liberă practică.

Tot în zona administrativă am declanșat un audit: vrem să îmbunătățim performanța funcționarilor și să reducem cheltuielile de funcționare, pentru a putea investi mai mult în furnizarea de expertiză și servicii gratuite pentru medici, cum este și conferința de astăzi. Realizată cu ajutorul Fundației CMB.

Am pregătit o serie de evenimente care să promoveze imaginea breslei, să stabilească o mai bună legătură cu publicul și mass media. Am întărit echipa de comunicare, pregătim lansarea unor dezbateri în societate. Desigur, legătura directă este cea mai importantă și nu vom renunța la întâlnirile periodice cu dumneavoastră, fie în spitale, fie în cadrul unor sesiuni organizate pentru medicii de familie.

Mulțumesc pentru sprijin tuturor celor care s-au implicat în reușita acestei conferințe. Folosesc acest prilej pentru a transmite public un mesaj de solidaritate în interiorul breslei noastre: salutăm efortul organizațiilor sindicale care îi reprezintă pe membrii noștri, suntem deschiși oricăror colaborări, reprezentăm din punct de vedere profesional întreaga comunitate medicală din București.

Prof. dr. Cătălina Poiana, președintele CMMB