"Suportul de bază și avansat al vieții", curs esențial pentru medici

2016.06.04, Anunț

Colegiul Medicilor din Municipiul București în colaborare cu Asociația de Medicină de Urgență și Dezastre organizează, din 9 mai 2016, în cadrul Programului de Educație Medicală Continuă, un nou curs cu tema "Suportul de bază și avansat al vieții".

Cursul, cu o durată de șase săptămâni, se desfășoară la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca. Orele teoretice și practice sunt ținute de medici primari și specialiști cu experiență, cu 4-5 ani vechime, care au atestat de formare în domeniul medicinei de urgență. Colaborarea dintre CMMB și specialiștii de la Spitalul Floreasca este deja o tradiție.

Dr. Bogdan Opriță, medic-șef UPU SMURD Spitalul Floreasca, spune că orice medic care nu lucrează în urgență ar trebui să facă periodic un astfel de curs. Unul dintre motive este schimbarea protocoalelor în acest domeniu. De exemplu, protocolul de resuscitarea cardio-pulmonară, se schimbă, în general, la 4-5 ani. "Un al doilea motiv care pe mine m-ar determina să urmez acest curs, la un interval mai scurt, poate la 2 sau la 3 ani, este expunerea medicului la un anumit tip de urgență. Recomandările internaționale spun că, dacă un medic sau un asistent sau un paramedic nu participă într-o lună la o resuscitare, adică să facă efectiv, atunci trebuie să facă practică pe manechin timp de 20 de minute. Chiar dacă tu ai acele deprinderi și știi cum să faci corect gesturile respective, eficiența gesturilor nepracticând și nefăcându-le efectiv începe să se diminueze", explică dr. Bogdan Opriță. Medicul-șef al UPU SMURD Floreasca subliniază că un astfel de curs este important și pentru a recunoaște stopul cardio-respirator.

"Un pacient critic are o evoluție dinamică, starea sa se poate agrava rapid și, de aceea, este esențial să se acționeze sistematic, conform standardelor internaționale. Acesta este și scopul cursului, să ajungă informațiile la medici de alte specialități, să știe ce să facă pentru a salva viața unei persoane aflate în stop cardiac. Manevrele făcute în primele minute sunt hotărâtoare pentru supraviețiurea pacientului", precizează dr. Sunduz Cadâr, medic primar medicină de urgență UPU-SMURD Spitalul Floreasca.

Cursul este creditat de CMR cu 25 de puncte EMC. "Cursul organizat de Colegiul Medicilor din Municipiul București și Spitalul de Urgență Floreasca se desfășoară de câte ori este necesar. Numărul maxim de înscriși este 40 pentru fiecare serie", explică dr. Adriana Mihalaș, secretar al Biroului Executiv al CMMB. De asemenea, astfel de cursuri se organizează și în spitalele din Capitală. Un modul se va desfășura pentru toți angajații de la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon". Un curs intensiv "Suportul de bază și avansat al vieții" a început deja pentru medicii sportivi de la cluburile de fotbal din Liga I. În scurt timp, va demara și cursul pentru medicii de la cluburile din cadrul Comitetului Olimpic Sportiv.

Profesor Universitar Doctor Cătălina Poiană,
Președinte Colegiul Medicilor din Municipiul București