Rezultate consultare publică: poziția medicilor față de cardul de sănătate

2016.07.04, Comunicat CMMB

Colegiul Medicilor din Municipiul București a efectuat o consultare în rândul membrilor săi pentru a afla părerile medicilor bucureșteni cu privire la cardul de sănătate. "Această consultare online, sub forma unui chestionar, postată pe site-ul www.cmb.ro, a fost realizată pentru a cunoaște pozițiile membrilor săi, pe care CMMB le va susține în fața autoritaților și a societății", a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Chestionarul a încercat să evalueze în ce măsură activitățile administrative legate de SIUI/card de sănătate au impact asupra activității medicale. Rezultatele vor fi analizate cu toți factorii de decizie implicați.

Respondenții la chestionari au fost în egală măsură medici care își desfășoară activitatea în cabinete de medicină de familie, în ambulatoriu și în spital.

La întrebarea cât de frecvent se blochează sistemul informatic pentru cardul de sănătate, 58% au declarat că se confruntă cu 1-3 blocări pe săptămână.

52% spun că blocajul durează două ore. Aproape 50% dintre respondenți susțin că din cauza blocajului nu pot consulta, în medie, 1-5 pacienți, iar 27%, între 5-10 pacienți din cauză că sistemul informatic nu funcționează.

49% au declarat că din cauza blocării sistemul informatic pentru cardul de sănătate nu au putut elibera rețete și trimiteri, în medie, pentru 1-5 pacienți, iar 30%, pentru 5-10 pacienți.

45% dintre respondenți susțin că ulterior le-au fost validate doar parțial serviciile efectuate în sistem offline, iar 16% că nu le-au fost validate deloc.

În medie, validarea cardului durează 5 minute, potrivit a aproape jumătate dintre respondenți.

62% sunt de părere că sistemul informatic trebuie îmbunătățit, aproape un sfert cer să fie angajat personal tehnic, iar 11%, să crească la 20 de minute timpul alocat unei consultații.

Sondajul a fost efectuat on line în perioada 17-31 mai 2016.

Biroul de presa al CMMB