COPAC și CMMB cer pedepsirea exemplară a violențelor la adresa medicilor

2017.04.06, Comunicat CMMB

COPAC și CMMB cer pedepsirea exemplară a violențelor la adresa medicilor

Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) își exprimă consternarea față de incidentul petrecut la Spitalul de Copii Marie Curie, unde tatăl unui pacient a agresat fizic un medic. Din păcate, astfel de acte de violență se petrec mult prea des. CMMB a realizat în 2015 o cercetare care a arătat amploarea fenomenului: 85% dintre medici au declarat că s-au confruntat cu agresiuni verbale și 10,2% cu agresiuni fizice. Majoritatea medicilor care au fost victime ale violenței la locul de muncă nu au depus o plângere împotriva pacienților agresivi sau a rudelor care îi agresează fizic ori verbal.

În ceea ce privește incidentul de la "Marie Curie", CMMB și COPAC atrag atenția că astfel de manifestări violente îi afectează în egală măsură și pe pacienți. Amenințarea cu forța sau chiar folosirea brutalităților pentru a obține un tratament privilegiat, nenecesar, îi privează pe alți pacienți de resurse vitale.

"Asupra medicilor se exercită o dublă presiune: din partea pacienților, care vor cel mai bun tratament posibil, fără să se gândească la faptul că pot exista cazuri mai grave, care necesită mai rapid mai multă atenție. Și din partea sistemului public, care impune drămuirea resurselor, astfel încât să fie protejat și dreptul la tratament al celorlalți pacienți.

Mulți medici acceptă astfel de comportamente violente, resemnați, pentru că înțeleg prin ce trec rudele pacienților, dar ca organizație care reprezintă interesele medicilor nu putem accepta situația pentru că pune în discuție calitatea actului medical și climatul de muncă", a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

"Nu avem mai mult de un an de la Campania <<Nu agresați cadrele medicale>>, dar observăm cu stupoare ca nimeni nu a luat nicio măsură, iar în aceste zile aflăm cum un medic a fost pălmuit în cabinetul dintr-un spital de top din București. Suntem alături de medici și de personalul medical și regretăm acest comportament agresiv", a subliniat Radu Gănescu, președintele COPAC.

Pacienții și medicii cer societății să intervină prin campanii de educare a publicului larg, dar și prin aplicarea cu fermitate a legislației care prevede pedepse mai dure pentru cei care comit violențe la adresa personalului medical, aflat în serviciul public.